8.07.2010 г.

6 Типа сродни души за една жена

Ние, жените, цял живот търсим Идеалния мъж, или сродната мъжка душа, но не можем да се отървем от илюзията да търсим в един и същи мъж всички най-прекрасни качества накуп.
Мъжете подхождат към връзките си доста по-прагматично. Не сте ли чували да споделят : "тази жена беше само за секс", или "това беше жената, с която oстанахме приятели за цял живот, но не си пасвахме сексуално", или пък : "тя се появи в живота ми, за да ми покаже, че не всичко е сметки и брак, но не ставаше за съпруга".
Ние, жените, обикновено смятаме, че щом срещнем нашата "душа-двойка", ще се познаем веднага и животът ни вече няма да бъде същият. Съвременната западна психология обаче твърди, че преди да дойде голямата среща в живота ни, ние преминаваме през шест връзки с шест сродни наши души. Но забележете - сродни за момента, в който се намираме, а не по принцип.

"Няма идеален мъж, има мъж за идеалния момент"


"Животът се променя толкова бързо, че мъжът, който може да се нарече "сродна душа" днес, утре може да изглежда "голяма грешка" - така казват психолозите. "Вината не е във вас, не е и в сляпата любов. Единици са хората, които намират всички качества, от които имат нужда, за да се чувстват хармонично с партньора си в ранна младост. Повечето от нас намират различни хора, които идеално пасват на емоционалните им нужди в различни етапи от живота. А когато този етап премине, не е нужно да се леят сълзи или да си създават комплекси, че нещо бъркат, че не им върви. По-добре е да се радват - дошло е времето за новата "сродна душа". Както се казва в книгите за духовно усъвършенстване - "когато ученикът е готов, учителят ще дойде". Същото е и с мъжете - когато си готова да научиш нещо ново за себе си, чрез взаимоотношенията, в живота ти винаги се появява перфектният мъж за тази цел.

Първата сродна душа ни "отваря очите" за любовта

Този човек се появява в живота ни между 14 и 22 години. Това е първият сериозен приятел. Този, който ни разкрива, че сме способни да изпитваме любов. Всъщност след години си даваме сметка, че сме обичали самата Любов, а не толкова него. Много често тази първа сериозна връзка свършва с брак. А не е препоръчително, защото ако не сте от онзи 0,01% намерили Единствения в ранна младост, е много вероятно този брак да свърши с развод.
...Топлина, обич, онова меко и ненатрапчиво мъжко присъствие в дома, заради което ти е изключително приятно да направиш салата в 11 вечерта след изтощителен ден. Онзи, с когото харесвате едни и същи книги, филми, музика, обичате едни и същи гости, кръчми, онзи, с когото парите ви стават общи и когато броите жълти стотинки за бира, и когато си купувате най-новия модел телевизор - онзи, с когото научаваш какво е да "живееш заедно с някого"...
"Сладкият идеализъм на тази първа любовна история е много труден за разбиране, когато всичко приключи - казва психотерапевтът Джулия Кол. - Тези първи връзки достигат много високи нива на интимност и хармония и когато приключат, партньорите са доста обезверени. Дълго след това могат да бъдат цинично настроени по отношение на любовта. Аз ги съветвам да гледат на връзката с тази първа сродна душа като на красива снимка. Тя отразява нещо истинско, но никога не можеш да възстановиш картинката, защото отдавна си се преместил от мястото, на което си позирал."

Втората сродна душа ни "отваря очите" за секса


Връзка тип "9 седмици и половина" или тип "Дива орхидея" - все едно, важното е, че сексът ви е отвъртял главата. Всички ви смятат за луда, а вие сте на километри далеч от трезвата оценка, защото само мисълта за него ви подмокря. Това е връзка, в която се обличате, за да бъдете събличани.
"Нищо чудно това да си остане "невероятната връзка на живота ви", ако освен сексуално си пасвате емоционално и интелектуално, но е чиста лудост, ако цялото й съдържание се изчерпва със страстта. Особено опасна е подобна връзка, когато имате различна емоционална опитност" - казват психолозите.
Психоложката Сюзън Джилиъм, автор на книгата "Любовен треньор", казва: "Страхотният секс може да промени химията в главата на жените и да им помогне да изградят най-вълнуващата и великолепна връзка в своя живот. Лошата страна на този химически процес е, че жените са способни да направят компромис с емоционалните си нужди в интерес на фантастичния оргазъм."

Tретата сродна душа ни "отваря очите" за приятелството

Голямо облекчение е да не лъжеш приятеля си, че цената на поредната блуза е с 20 лева по-малко. Този мъж, с когото за пръв път чувстваш дълбоко приятелство, а не само сексуално привличане е толкова слънчев, забавен и приятен, че можеш да го представиш веднага и на приятелите и на родителите си, всъщност, можеш да отидеш с него навсякъде и да бъдеш спокойна, че няма да те изложи. Все едно да имаш най-добър приятел-гей, но с приятната разлика, че имаш и с кого да спиш. Мъжът - противоотрова на стреса и на "токсичните" връзки.
Този тип мъж е по-полезен за здравето ти, отколкото за емоционалния ти живот. Въпреки че това е човекът, който ще ти възвърне самоуважението и ще поощри женствеността ти след някоя съсипваща връзка, е много вероятно да ти се прииска някоя по-силна страст, щом психическото ти здраве укрепне. Просто така е устроена жената.

Четвъртата сродна душа е с "вкус" на пътешествие

"Взех го буквално "на стоп" от пристанището в Созопол едно лято. Познавахме се слабо, знаех, че учи хората да опъват платната и да карат яхти. Помолих го да ме вземе на разходка по море до следващия пристан. Бях убедена, че където и да е този пристан, ще си взема от там обратно рейса до Созопол. Само че прекарах следващите 10 дни в обиколка на цялото ни Черноморие в абсолютно битнически вариант - хавлия, бански, т-шърт, дънки и дънково яке. Дума да няма, това са едни от най-романтичните дни в живота ми - с всичките му там изгреви, залези, морски бури, ветрове и джин с вкус на свобода, авантюра и пътуване буквално на там, където те отвее вятъра. В София обаче той се оказа твърде различен от мен."
"Колкото и да са романтични, това са случайни връзки - казва психоложката Джулия Кол. - Великолепно е да минеш през такава авантюра, защото не с всеки можеш да пътешестваш, но проблемът е, че когато смениш пейзажа с домашния, се сменят и отношенията във връзката - и най-често не продължават дълго."

Петата сродна душа ти разкрива силата на духовната близост

"Ако знаете какво дърво бях в Университета ... Курсовите ми работи бяха за шестица, но на изпит започваше да ме тресе - едно изречение не можех да кажа. В пети курс се залюбих с мой преподавател. Мисля, че "проговорих" пред него, защото много повече се притеснявах да не ме мисли за тъпа. Винаги имаше за какво да си говорим - заспивали сме на разсъмване, без да се усетим как в приказки са минали часове. Това е мъжът, който ме създаде, никога нямаше да се осмеля да застана пред микрофона, ако не беше той."

Да, но защо точно този тип най-често го пропускаме в живота си?!

Внимавай да не го пропуснеш,ти си умна жена, знаеш че мъжкият ум, който трепти в хармония с твоя е много силен афродизиак. Така е и за мъжа. И тази духовна хармония може да стане основа за силна и дълга връзка. Нали си спомняте историите на Ерика Джонг в "Страх от петдесеттте"? В живота й присъства и безумната първа любов, и най-великия любовник - венецианец, и случайният Мъж с вкус са авантюра. Но тя се жени за мъж, с когото има какво да си кажат, въпреки "унило увисналите презервативи по дивана на разсъмване".

Шестата сродна душа е за бягство от действителността

"Чувствате се в плен на делника, рутината, шаблона? Уморени сте от монотонността на живота си, работата, мъжа си? Налегне ли ви този ужас от делника и усещане за празнота, мъжът, когото ще срещнете, е вашата сродна душа за бягство от действителността. Това е мъжът, който се появява с гръм и трясък в живота ви, като вихрушка ви помита със себе си далеч от подредения свят и ви променя така, че и най-близките ви хора не могат да ви познаят" - така характеризират психолозите шестата сродна душа.

"Имах чувството, че ще полудея от ритъма - децата, работата, готвенето, събота и неделя на Витоша, два пъти годишно почивка, планиране на пазаруването, почивките, подаръците. Чувствах се толкова нещастна, ограбена и се записах на курс по йога. Влюбих се в инструктора. Той живееше страшно бедно, но беше щастлив. Духът му беше свободен, лишен от земни грижи. Освен това колкото и да е добър съпругът ти в леглото, той просто е различна категория човек, той ти става нещо като делови партньор, а в секса няма нищо делово. В секса има мистерия, магия, има вкус на забранен плод. Затова откачаш и въобще не мислиш да изграждаш нещо с такъв човек - привлича те като магнит неговата недосегаемост. Можех да се закълна, че това е мъжът, когото искам да следвам."

Тази  авантюра в някои случаи е много полезна за семейството. Всички по свой начин научават какъв е смисълът на това да пазим семейството си. Тези жени, които са изживели подобна авантюра впоследствие обичат мъжа си и децата си повече от всякога, защото докато са с другия започват да им липсват простичките ежедневни неща...
Задачата на този тип връзка е не да те промени, а да те накара да "прогледнеш" кои са твоите истински, съкровени стойности в живота.

Седмият: твоята истинска сродна душа

"Много е важно този мъж да ви бъде равностоен в сексуално отношение, с него може да обикаляте света, но и да живеете подредено в бяла спретната къщурка, той е най-умният мъж, който някога сте срещали, и категорично е най-добрият ви приятел. Но дори да не е перфектен по някой от тези "параграфи", голямата разлика между него и всички останали по пътя ви към взаимоотношенията е, че това е мъжът, чиито ценности са като вашите и наистина иска същите неща от живота, които искате и вие."

С годините еуфорията от влюбването става все по-кратка, толкова предвидими започват да изглеждат всички....Започвате да губите вкус към идеята за съжителство. И когато срещнете Единствения е много вероятно да не повярвате на случващото се и упорито да си "затваряте очите" пред положителните качества на човека срещу вас, защото вече не вярвате, че е възможно някой да е толкова "едно към едно" с вас самата. Много важно обстоятелство е това да сте израстнали в една и съща социална среда, по сходен начин да сте се борили с живота, да харесвате едни и същи неща и двамата да искате да имате деца. И двамата да сте имали сходни емоционални преживявания и освен това се оказва изключително важно, да си допадате в дреболиите, например - обичате да пълните количката в супермаркета, а след това да отидете в скъп ресторант. Еднакъв да е и начинът по който клюкарствате и обсъждаме другите - нямате представа колко освобождаващо  действа това.

Ето и мнението на Джулия Кол: "Свикнали сме да мислим, че противоположностите се привличат. Но истината е, че подобията ни събират заедно. Крайно изтощително е да живееш с някого, чиято гледна точка за света е коренно различна от твоята. Това може да те привлече, за да научиш нещо, но не трябва да оставаш там, иначе ще има да се чудиш защо всичко изглежда наред, но ти си все отчаяна. Колкото по сходни сте във вашето поведение, ценности и външен вид, толкова по-голям е шансът връзката ви да бъде истинска и да продължи дълго. В един идеален свят, вие и партньорът ви трябва да се стремите другият да е щастлив. Ако откриете всичко това в един човек, не го оставяйте да си отиде."

 Лошото е, че не срещаме мъжете точно в този ред. Понякога Седмият се явява между Третия и Четвъртия и се налага да живеем с Шестия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар